1 januari 0001

I huvudet på säljaren – ventilationsexperten Christan Lanz

Med 20 års erfarenhet av stålbranschen, en lyhörd företagsledning och kunskaper om rött vin har Christian Lanz haft en nyckelroll i att bygga Areco Directs ventilationsavdelning i Fosie. Under sina sex år på företaget har avdelningen gått från noll till att bli ett av företagets starkare ben i Skåne.
– Det har varit en häftig resa och det hade förmodligen aldrig kunnat gå så snabbt i andra företag; jag tror att de fria tyglarna och det stora förtroendet uppifrån som vi får på Areco är en förutsättning, säger Christian Lanz, säljare på Areco Direct.

När Christian Lanz rekryterades från ett annat företag inom stålbranschen 2016 var uppgiften tydlig: Bygg upp och etablera ventilation som ett affärsområde inom Areco Direct. Sex år senare är det tydligt att rekryteringen var lyckad. Idag är lagerhållningen och försäljningen av ventilationsprodukter ett självklart ben inom Areco Direct och kundkretsen växer för varje år. Bakom den snabba framgången ligger bland annat det stora förtroende som företagsledningen har gett Christian att ta egna beslut.
– Jag har arbetat med det här sedan jag avslutade gymnasiet för tjugo år sedan och vet precis vad kunderna är ute efter. På Areco får vi väldigt stora möjligheter att ta egna initiativ och det gör att vi kan vara väldigt lyhörda inför kundernas behov. Det tror jag är en avgörande faktor till varför vi har lyckats så bra, säger Christian Lanz och fortsätter:
– Mer toppstyrda företag har inte samma möjligheter att ta snabba beslut och vara flexibla. Det gör att vi kan erbjuda en helt annan servicenivå och sticka ut inom branschen.

 

Allt på samma plats
I sitt dagliga arbete har Christian tät kontakt med kunderna som främst består av ventilationsentreprenörer runt om i Skåne. De flesta är återkommande; med sitt stora lager i Fosie med produkter från de främsta varumärkena inom branschen kan Areco Direct erbjuda det mesta till fördelaktiga priser och kunderna behöver därför inte vända sig till flera olika leverantörer.
– Vi har allt som kunderna behöver och det är en stor fördel för dem att inte behöva hämta saker på flera olika ställen. Dessutom har vi Inga egenproducerade produkter inom ventilation som vi först och främst ”måste sälja” eller ”föreslå kunden”, till skillnad andra företag i branschen, och våra kunder kan vara säkra på att vi alltid erbjuder den bästa möjliga lösningen utifrån deras behov, säger Christian Lanz.

 

Rött vin: En ice-breaker
Med sin långa erfarenhet av branschen vet Christian vad kunderna vill ha och kan hitta innovativa lösningar på komplexa problem – men ibland finns det andra orsaker till att kunderna väljer Areco. Sedan några år tillbaka är rött vin ett av hans stora fritidsintressen, vid sidan av crossfit-träning och kvalitetstid med familj och vänner, och det har visat sig vara en fördel även i försäljningssammanhang.
– Jag har alltid uppskattat mycket god mat framför allt råvaror av hög kvalitet och det, tillsammans med det stora intresset för vin, kan ibland fungera som en ice-breaker med kunder – det är trevligt och kan göra att man kommer närmare varandra. Men samtidigt är det inget som är avgörande på något sätt; det är produkterna och vår höga servicenivå som har gjort att vi har lyckats och kommer att fortsätta växa – både här i Skåne och i övriga Sverige, avslutar Christian Lanz.