Året var 1950…

Optimism, framtidstro och full fart framåt! Sådan var stämningen i Sverige år 1950. Borta var de förtretliga ransoneringskorten från krigstiden, men motboken blev kvar ännu fem år. Välfärden fick ett kraftigt uppsving och att äga en bil var nu en dröm som allt fler kunde förverkliga. Volvo PV 444 kom att bli en symbol för välståndsökningen. 1950 förvärvar familjen Areskog Trelleborgs Skrotaffär AB, det som senare kommer att bli Areco.

Den första svenska motorvägen planeras och ett par år senare invigs den 17 kilometer långa sträckan mellan Malmö och Lund. Länsstyrelsen lät kungöra:

”Vägen får trafikeras endast av registreringspliktiga fordon jämte därtill kopplade släpfordon.”

Inga cyklister eller hästskjutsar på motorvägen, med andra ord.

Sveriges befolkning passerar
7-miljonersstrecket. 


Länderna i Europa, i ruiner efter andra världskriget, skulle återuppbyggas. Svensk industri, som var intakt och kunde köra för full maskin, hade en ansenlig export till de krigsdrabbade länderna.

I omvärlden sker 1950 stora saker, några med bäring in i våra dagar.

Den franske politikern Robert Schuman lanserar en plan för europeiskt samarbete som bl a går ut på överstatlig kontroll av Frankrikes och Västtysklands kol- och stålproduktion. Embryot till EU skapades.

Koreakriget utbryter när nordkoreanska trupper går över gränsen till Sydkorea vid 38:e breddgraden.

De slås senare tillbaka, men den koreanska halvön är fortfarande delad av denna linje.
Lennart ”Nacka” Skoglund skriver 1950 kontrakt med FC Inter i Milano. 
17-årige Ingemar Johansson segrar i tungviktsklassen vid svenska juniormästerskapen i boxning.

1950 förvärvar familjen Areskog Trelleborgs Skrotaffär AB, det som senare kommer att bli Areco.

1944
Det privatägda bolaget Trelleborgs Skrotaffär AB grundas i Trelleborg.

1950
Familjen Areskog förvärvar Trelleborgs Skrotaffär AB. Bertil Areskog och hans bror Bengt utvecklar företaget till att bli en av de största återvinnings- och rivningsföretagen i södra Sverige.

1954
Filialen Metallexport AB grundas i Lund.

1958
Industriskrot AB grundas av Bertil Areskog, 500 meter från det nuvarande huvudkontoret.

1974
Ett dotterbolag till Industriskrot AB grundas för att sälja återvinningsbara produkter som tex balk och maskiner. Ett partnerskap med Thysells AB i Anderslöv, nuvarande Ruukki, inleds. Industriskrot AB tar hand om deras skrot samt sekundaprodukter och blir samtidigt en återförsäljare för deras prima sortiment. Det är ett första steg mot att bli ett handelsföretag inom byggindustrin.

1978-1980
Bertil Areskogs söner, Peter och Stefan, börjar arbeta inom företaget. Peter bygger upp ett internationellt närverk för export medan Stefan ansvarar för den lokala verksamheten.

1989
Företaget byter namn till Areco.

1993
Bertil Areskog lämnar Areco och hans söner tar över företaget. Peter Areskog utses till Areco:s VD.

1995
Mälarplåt AB, som senare blir en del av Areco, förvärvas för att bli en återförsäljare av stål- och plåtprodukter. 

1997
Areco startar sin första fabrik för profilerad tak- och väggplåt genom ett leasingavtal med den polska partner Gama LG. Ett samarbete med asiatiska stålverk inleds, vilket senare blir en av hörnpelare i verksamheten.

1999
Areco förvärvar den polska partnern Gama LG, som får namnet Areco Sweden. Samtidigt startar Areco en egen produktion av tak- och väggplåt i Malmö.

2000
Areco förvärvar Profilplåt AB i Kil och inleder kontakt med SSAB. Areco börjar förvandlas från ett handelsföretag till en producent i konstruktions- och byggnadsbranschen.

2001
Areco säljer återvinnings-verksamheten till Stena Metall AB, men behåller miljö- och rivningsentreprenaden, Globax. 

2004
Areco flyttar sin produktion från Kil till nya lokaler i Malmö. Produktionen förläggs tillsammans med en ny försäljningsavdelning vid namn Areco Direct.  Areco Direct fokuserar på försäljning av byggplåtsprodukter, konstruktionsstål och armering. Under 2004 uppgår Areco:s omsättning till 100 miljoner SEK. 

2005
En stor internationell expansion av företaget inleds genom leasingavtal för profileringsmaskiner till flera utländska partners. Areco förser sina parters med både råmaterial och färdiga produkter med kort leveranstid. Areco:s egendom i Malmö expanderar när ett coillager byggs.

2008
Stefan Areskog lämnar företaget och Peter blir ensam ägare av Areco.

2009
Areco flyttar sitt råvarulager från Malmö till Helsingborgs hamn för att öka lagrets kapacitet till dåvarande 25 000 ton.

2010
Areco startar ett bolag i Kragerö, Norge.

2012
Areco investerar 100 miljoner SEK i en fabrik för produktion av ett eget takavvattningssystem. Produkterna lanseras under namnet Caracol, inspirerat av ett brasilianskt vattenfall.

2013
Areco bygger ett nytt huvudkontor i Malmö för att hantera företagets stora expansion.

2014
Areco utvecklar egna svenska distributionskanaler under namnet Areco Direct. Som en del av utvecklingen förvärvas Lundberg & Kullberg AB, samt Tonito Plåtgrossisten AB. Areco har under 2014 åtta distributionskanaler i Sverige. Dansk Profilteknik förvärvas för att producera tak- och väggplåt för den danska och tyska marknaden.

2015
Företaget delas upp i moderbolaget Areco Steel och de fem divisionerna blir Areco Metals, Areco Profiles, Areco Direct, Areco Contractor och Areco Properties. Alla dotterbolag är en del av och marknadsförs inom Areco-koncernen. Koncernen producerar cirka 6,5 miljoner kvadratmeter av tak- och väggplåt samt hanterar cirka 100 000 ton stål. I slutet av 2015 passerar koncernens omsättning miljardgränsen.

2016
Areco Direct fortsätter med sina expansionsplaner att bli en Sverigetäckande grossistkedja genom förvärvet av Éton i Göteborg AB. Areco köper Mälarplåt AB som integreras i affärsområdet Metals. Areco förvärvar också tomträtten till Vinkeln 8, med en tomtyta på ca 33 000 kvm. Förvärvet är ett strategiskt steg för att utveckla den egna divisionen Properties. Areco Direct öppnar sin första Drive-in butik för byggplåt och ventilation i Malmö på ca 3000 kvm. Konceptet är det första i sitt slag i Sverige.

2017
Affärsområdet Areco Metals blir ett fristående bolag och är i fullgång med att etablera en 4500 kvm fabrik i Malmö. Ett Steel Service Center för klippning, slittning, lagring och distribution av tunnplåtsprodukter. Areco Profiles förvärvar Dubbelfalsen AB för att komplettera det egna Caracol takavvattningsortimentet. Areco Direct etablerar sig i Stockholm med två butiker genom förvärvet av Takhuset och Liwa Gruppen. Drive-in nummer två invigs på Areco Direct i Jönköping.

2018
Areco Profiles fortsätter sin nordiska expansion och köper den finska sandwichpanel tillverkaren TPE Spirit Oy. Förvärvet innebär att Areco för första gången tagit steget in i Finland och har nu en egen produktion av mineralull sandwichelement. Areco Metals breddar ytterligare sin verksamhet mot mekanisk- och bilindustrin genom förvärvet av Ferrex Scandinavia AB. Bolaget innehar en stor kunskap och förser Nordens industrier med produkter direkt från stålverk till kundens fabrik.

2019
Areco fortsätter att växa, och efter ett fastighetsförvärv i Malmö kan affärsområdet Profiles öppna sin femte fabrik för att utöka sin tillverkning av plåtslageri- och takavvattningsprodukter. Areco firar 75 år som företag och bjuder in till en stor jubileumsfest som hölls i egna fabriker. Areco genomgår en stor digitalisering av hela byggplåtssortimentet, för att kunna erbjuda produkterna i CAD-format för bla arkitekter. En ny produktionslinje för bärande profil TP131 installeras för att underlätta arbetet på byggarbetsplatserna.

Areco Historia 2020

2020
Areco Direct öppnar ny filial i norra Stockholm, Spånga. Sedan tidigare har Areco Direct två filialer i södra Stockholm, Bandhagen och Sätra. Med den nya lokalen blir man geografiskt heltäckande i Stockholmsregionen.

Areco Historia 2021

2021
Areco Properties förvärvar två fastigheter i Malmö (Bronsspannen 2 & 12). Ett nytt huvudkontor tar fart längst Västkustvägen, totalt 3000 kvm på tre våningar. Areco går in som treårig huvudsponsor i World Padel Tour. Areco Properties förvärvar Vara Viggen 1 i Kvänum. Areco Profiles förvärvar Profilmetal A/S på Själland. Areco Direct förvärvar Lans Plåt i Lidköping. Areco Properties tecknar Tågarp 16:16 (fastighet Hilti). Försäljning av Areco Contractor till Lima i Perstorp AB.