9 december 2019

Nytt stålservicecenter gör Metals till totalleverantör av stål

Areco-koncernen växer så att det knakar. Under de senaste åren har företaget breddat sitt erbjudande genom flera större förvärv och sedan stålservicecentret i Malmö stod klart för knappt ett år sedan är företaget en totalleverantör av stålprodukter.
– Vi kan med kort varsel erbjuda stål till de flesta branscher, även när det gäller specialbeställningar eller produkter med unika egenskaper, säger Johan Zeidler, Försäljningschef på Areco Metals.

För drygt två år sedan introducerade Areco-koncernen ett nytt affärsområde – Areco Metals.  Till en början levererade dotterbolaget stål, huvudsakligen varmgalvaniserade och lackerade coils, till framför allt byggindustrin. Produkterna importeras från några av världens främsta stålverk till ett 15 000 kvadratmeter stort lager i Helsingborgs hamn. Lagret har en kapacitet på över 40 000 ton och Areco kan därför garantera leveranser med kort varsel. Sedan dess har företaget tagit ytterligare steg mot att bli Nordens mest kompletta totalleverantör av stålprodukter. I juni 2018 förvärvade Areco Metals specialstålsleverantören Ferrex Scandinavia AB och kort därefter stod företagets stålservicecenter i Malmö klart. I anläggningen utför Areco Metals klippning, slittning, lagring och distribution av tunnplåtsprodukter. Ambitionen är att stålservicecentret och förvärvet av Ferrex ska bredda Areco:s erbjudande till fler marknader.

– Vi som kommer från Ferrex har lång erfarenhet från fordonsindustrin. Efter att ha jobbat mot sektorn i 40 år har vi unika kunskaper om kvaliteter, certifiering, EDI-lösningar och så vidare. I och med uppköpet av Ferrex och etableringen av stålservicecentret kan Areco Metals erbjuda produkter till fler marknader, säger Johan Zeidler.

Flexibla lösningar
I de nya lokalerna kan Areco Metals producera 6000 ton skuren och formatklippt tunnplåt i månaden. Ungefär 1000 ton används internt av Areco Profiles för tillverkning av byggplåtsprodukter, medan resten kan säljas externt. Sedan invigningen förra året har stålservicecentret mottagits väl av marknaden. I Sverige finns det sedan tidigare en handfull liknande anläggningar, och så har det sett ut under lång tid. I och med det nybyggda Steel Service Centret i Malmö ökar konkurrensen, vilket gynnar Nordens stålkonsumenter, men Areco:s erbjudande skiljer sig också från de andras. Ett av Areco:s ledord är ”flexibilitet” och företaget försöker kontinuerligt att hitta de bästa kvalitativa lösningarna för sina kunder. Målet är att växa med kunden, inte enbart vad gäller kvalitet och pris, utan även genom klimatsmarta logistiklösningar.

– Vi tar vid där de vanliga stålgrossisterna slutar och kan leverera stålprodukter med unika toleranser och kvaliteter. Om någon av våra kunder efterfrågar en specialanpassad produkt kan vi alltid hjälpa till. Areco Metals ambition har alltid varit att bli en totalleverantör av stålprodukter och idag är vi det, avslutar Johan Zeidler.