7 maj 2020

Hållbarhet i fokus för Areco:s växande håltagningsavdelning

Under de senaste åren har Areco Contractors håltagare vuxit från ett fåtal medarbetare till att bilda en egen avdelning. Avdelningen leds av Joakim Lenander som har nästan 30 års erfarenhet av branschen.

– Vi håltagare är ett speciellt släkte. Du måste vara fysiskt stark för att hantera de tunga maskinerna och samtidigt skärpt eftersom arbetet är farligt. Här på Areco har vi lyckats få ihop ett otroligt bra gäng, säger Joakim Lenander, chef för håltagningsavdelningen på Areco Contractor.

Helsingborgsbaserade Areco Contractor är en av Sydsveriges största rivnings- och saneringsföretag. Kundgruppen är bred –företaget river allt från privata villor till stora fabriker och offentliga byggnader. För att underlätta rivningsarbetet har Areco Contractor länge haft medarbetare som har borrat upp hål och sågat ner väggar, men i takt med att efterfrågan på tjänsterna ökade köptes konkurrerande företag upp och 2014 bildades en särskild håltagningsavdelning. Tillväxten har också inneburit att avdelningen, som idag består av 14 anställda, har gått från att bara användas internt till att främst arbeta med egna, externa projekt. Ofta handlar det om att bistå i olika typer av rivnings- eller ombyggnadsprojekt, till exempel att såga ner en vägg eller borra upp en öppning för en ny dörr. Avdelningschefen Joakim Lenander har arbetat med håltagning sedan 1990 och har sett hur yrket har förändrats under årens lopp.
– När jag började hade håltagare den lägsta statusen på byggen, man slängde i stort sett in vem som helst. Men allteftersom yrket har blivit mer tekniskt och vår branschorganisation har arbetat för att höja statusen på yrket har vi fått mer att säga till om. Idag blir vi ofta rådfrågade om hur rivningsarbetet bör genomföras, säger Joakim Lenander.

Tunga maskiner har tystnat
Förr utfördes arbetet med hjälp av tunga, högljudda maskiner som drevs av hydraulik. Idag är maskinerna fortfarande tunga, men ofta eldrivna, vilket gör dem betydligt tystare. Detta har skapat nya möjligheter för att renovera byggnader samtidigt som verksamheten fortgår i lokalerna. Just nu bygger Areco Contractor bland annat om Helsingborgs sjukhus, men tack vare de nya, el-drivna maskinerna slipper personal och patienter vistas i en bullrig miljö under ombyggnationen.
– Utvecklingen har verkligen gått fort fram. Och trots att maskinerna är diskretare idag är de mycket effektivare. På nittiotalet var det rena stenåldern, ett hål som idag tar tio minuter att borra upp kunde ta två till tre timmar på den tiden, säger Joakim Lenander.

Hållbarhet i fokus
Areco Contractors håltagare använder sig av marknadens bästa utrustning, men det betyder inte att alla maskiner är nyinköpta. Sedan ett par år tillbaka har håltagningsavdelningen en egen renoveringsverkstad där egna och branschkollegors verktyg återfår sin forna glans.
– Areco Contractor är väldigt måna om miljön och har ju sedan länge en miljöavdelning som ser till att vi återvinner upp till 95 procent av rivningsmaterialet. Genom renoveringsverkstaden kan vi göra samma sak när det gäller våra redskap. Utöver att se till att vår egen utrustning håller högsta kvalitet har det också öppnat upp nya affärsmöjligheter eftersom andra företag har börjat skicka verktyg till oss för reparation, avslutar Joakim Lenander.