1 januari 0001

Möt platschefen - plåtfantast Helena Widell Ersöz

Helena Widell Ersöz långa väg till att bli platschef för Areco Direct i Hisings Backa har hjälpt henne att göra verksamheten framgångsrik på bara några år. Med sina 35 år inom branschen har den självutnämnda ”plåtnörden” skaffat sig kunskaper som hade varit svåra att få på annat sätt.  
– Jag har haft jättestor nytta av att ha jobbat med det här så länge. Särskilt nu under de senaste åren när vi har byggt upp Areco:s verksamhet i Göteborg, säger Helena Widell Ersöz, platschef på Areco Direct, Hisings Backa.

 

Restaurangägare, tennismamma och filialchef – Helena Widell Ersöz, har länge haft fullt upp. Varje morgon stiger hon upp klockan 05.30 för att hinna pendla från Båstad till arbetet som platschef på Areco Direct i Hisings Backa i Göteborg. Där möts hon av sina medarbetare som hon i de flesta fall har varit med om att anställa sedan hon tog över rollen som chef för filialen för 3 år sedan. Den första tiden var tuff; Areco som varumärke var inte etablerat på Västkusten och verksamheten behövde ett lyft för att vara konkurrenskraftig.
– Vi var alla nya och inte särskilt många. För mig var det en ny roll och jag hade mycket att lära mig. Det har gjort mig väldigt ödmjuk inför vilka stora utmaningar det är att driva en butik, men det har gått riktigt bra och jag är glad att jag orkade när det var jobbigt i början, säger Helena Widell Ersöz och fortsätter:
– Inom vår bransch är det väldigt prispressat så det gäller att man gör sitt yttersta för att kunna konkurrera. Det gäller att göra det där lilla extra.

 

Började som 16-åring
Lyftet kom och idag går Areco Direct med vinst även i Göteborg. I uppbyggnaden av filialen har Helena använt kompetensen som hon har samlat under nästan 40 år inom plåtbranschen – först som produktionsmedarbetare och senare som säljare. Redan som 16-åring fick hon sommarjobb på produktion och insåg snabbt att det var ett yrke för henne.
– Jag fastnade och utvecklade ett genuint intresse för materialet – jag blev lite av en plåtnörd. Sedan tyckte jag om branschen, trots att det var väldigt annorlunda att vara tjej inom det här yrket på den tiden jämfört med idag. Även om det fortfarande är fler män i de högre befattningarna inom det här området så finns det betydligt fler kvinnor, säger Helena Widell Ersöz innan hon fortsätter:
– På den tiden fanns det inga kvinnohandskar eller kläder i rätt storlek – jag fick gå runt i en alldeles för stor overall. Idag är det mycket bättre och jag tror aldrig att jag har stött på några fördomar som kvinnlig butikschef inom den här branschen, trots att jag är en av få eller kanske den enda.

 

Restaurangägare med elitsatsande barn
Vid sidan av arbetet med att etablera Areco Direct i Göteborg har Helena fyllt sitt redan överfulla schema med annat. Fram till för bara några år sedan hjälpte hon sin man med att starta upp Sannegårdens Pizzeria samtidigt som hon stöttade sina tre döttrars elitsatsningar inom tennis.
– Det har varit fullt upp – men jag gillar att ha det så! Det har varit fullt upp både på jobbet och på fritiden i väldigt många år. Nu är det lite lugnare sedan vi sålde restaurangen och döttrarna har blivit äldre. Det är ganska skönt – men jag hittar säkert snart ett nytt engagemang att tillbringa fritiden med. Jag tycker ju om att ha mycket att göra, avslutar Helena Widell Ersöz.